Skrev en krönika i tidningen Land om hur vi flyger hejvilt, trots att det kraftigt påverkar klimatet. Vi beter oss som missbrukare, skrev jag.
Texten, illustrerad med en bild som sonen Anders tog av skogsbränderna i Kalifornien, uppmärksammades ordentligt av läsare. Både printversionen och webbversionen fick folk att tycka saker.
Nästan alla tycker att det var bra skrivet. Tack!
Ett av de intressantaste svaren var från psykiater Olle Hollertz i Oskarshamn. Han har själv konstaterat, och skrivit en text om det, att vi människor här sannolikt styrs av dopaminsystemet. Tanke och förnuft kan inte stå emot när detta kraftfulla belöningssystem “kidnappar” hjärnan. Kortsiktig vinst överflyglar risken för långsiktig katastrof.
Vi flyger, fast vi vet att vi inte borde. Precis som vi tar ett glas alkohol till, fast vi inte borde. Eller en cigarrett. Eller en tablett.
Vad krävs för att bryta beteendet, och beroendet, när det gäller droger och drogliknande belöningssystem?
Vissa klarar det med viljekraft, skriver Hollertz. Andra med behandling. Men det effektivaste är att ersätta “passionen för drogen” med en annan passion. Helst kärlek, och Hollertz föreslår helt enkelt kärleken till våra barn och barnbarn.